Konkurs za diverzifikaciju ruralne ekonomije kroz turizam za 2010. godinu

Bez autora
Sep 12 2010

Cilj zajedničkog projekta “Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja” je pružanje podrške institucijama i svim zainteresovanim stranama na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u kreiranju politike ruralnog razvoja i pokretanja odgovarajućih aktivnosti radi njenog sprovođenja. Finansijska pomoć je obezbeđena od strane Španskog fonda za postizanje milenijumskih ciljeva (MDG-F). Zajednički program sprovodi pet agencija Ujedinjenih nacija (UNWTO, FAO, UNICEF, UNEP I UNDP), u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije. Zajednički program Ujedinjenih nacija za održivi ruralni turizam pokriva: razvoj turističkih destinacija, diverzifikaciju ruralne ekonomije kroz turizam i investicije u turizam za aktivno učenje. Sveobuhvatni cilj ovog konkursa je da se ohrabri diverzifikacija ruralne ekonomije i jača njena konkurencija, kroz podršku razvoju ruralnog turizma...

Konkurs za diverzifikaciju ruralne ekonomije kroz turizam za 2010. godinu u okviru projekta “Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja”Cilj zajedničkog projekta “Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja” je pružanje podrške institucijama i svim zainteresovanim stranama na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u kreiranju politike ruralnog razvoja i pokretanja odgovarajućih aktivnosti radi njenog sprovođenja.

Finansijska pomoć je obezbeđena od strane Španskog fonda za postizanje milenijumskih ciljeva (MDG-F). Zajednički program sprovodi pet agencija Ujedinjenih nacija (UNWTO, FAO, UNICEF, UNEP I UNDP), u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije.

Zajednički program Ujedinjenih nacija za održivi ruralni turizam pokriva: razvoj turističkih destinacija, diverzifikaciju ruralne ekonomije kroz turizam i investicije u turizam za aktivno učenje.

Sveobuhvatni cilj ovog konkursa je da se ohrabri diverzifikacija ruralne ekonomije i jača njena konkurencija, kroz podršku razvoju ruralnog turizma.

Ovaj konkurs će dati prioritet akcijama čiji je cilj uspostavljanje i osnaživanje parnerstva javnog, privatnog i civilnog sektora, razvijanje partnerstva unutar lanca proizvodnje i marketinga proizvoda i usluga ruralnog turizma, osnaživanje svesti lokalnog stanovništva o ruralnom turizmu, sprovođenje LEADER pristupa EU, razvijanja ekonomske inicijative za uspostavljanje udruženja vođenih interesom i stimulacija saradnje sa privatnim sektorom prema realizaciji aktivnosti koje će doprineti održivom razvoju ruralne ekonomije.

Takođe, ovaj konkurs će podržati inicijative, koje uspostavljaju veze i donose povezivanje preduzetnika lokalnog ruralnog razvoja, rezultirajući jednom vezom koja će doprineti razvoju lokalne ruralne ekonomije i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Zainteresovana fizička i pravna lica svoje prijave za dodelu grantova od strane španskog MDg fonda treba da dostave za teme:

  • Proizvodnja prehrambenih i neprehrambenih proizvoda i aktivnosti za potrebe lokalnog/regionalnog turističkog tržišta,
  • Podrška za projekte ekološki održivog turizma.

Projekti mogu biti implementirani isključivo u četiri ciljna regiona, a to su Centralna Srbija (Ljig, Valjevo, Kosjerić, Mionica, Gornji Milanovac), Donje Podunavlje (Golubac, Kladovo, Majdanpek, Požarevac, Veliko Gradiške), Južni Banat (Alibunar, Bela Crkva, Kovin, Vršac) i Istočna Srbija (Knjaževac, Zaječar, Pirot, Dimitrovgrad, Negotin).

Na konkurs mogu da se prijave: 

  • Grupe registrovanih zemljoradnika, preduzetnika i drugih stanovnika sela koji se bave pružanjem usluga u turizmu, organizovanih radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva razvoja ruralnog turizma, a koji imaju najmanje šest meseci stalnog boravka i imovinu u ciljnim regionima.
  • Pripadnici lokalnih ruralnih zajednica ili klasteri tih zajednica u saradnji sa udruženjima građana na teritoriji 4 projektna ciljna regiona, koji predlažu zajedničke aktivnosti koje će doprineti razvoju integrisanih turističkih ponuda na nivou opština ili regiona.
  • Udruženja građana registrovana na teritoriji ciljnih regiona, u partnerstvu sa institucijama javnog sektora i privatnim sektorom.

Da bi dobili mogućnost prijave za sredstva koja se dodeljuju na ovom konkursu, aplikanti moraju da kroz projekat za koji traže finansijsku pomoć demonstriraju  sposobnost ostvarenja ekonomske koristi kroz zajedničku akciju. Kriterijumi koje moraju da ispune udruženja da bi učestvovala na ovom konkursu su sledeći:

  • Da su registrovana na teritoriji Republike Srbije i da imaju sedište u nekoj od navedenih opština ciljnih regiona,
  • Da imaju obezbeđeno inicijalno partnerstvo nevladinih organizacija (NVO) sa privatnim i javnim sektorom iz svog ciljnog regiona, s tim da će prioritet prilikom evaluacije projekta biti dat onim partnerstvima koja uključuju veći broj opština iz svog regiona,
  • Da budu direktno odgovorni za pripremu i realizaciju projekta, a ne da deluju u svojstvu posrednika,
  • Da imaju sposobnost uspostavljanja komunikacije i partnerstva sa predstavnicima javnog i privatnog sektora,
  • Da imaju sposobnost da pripremaju izveštaje na srpskom, kao i
  • Da se predložene aktivnosti  sprovode na teritoriji/teritorijama opština navedenih ciljnih regiona i da budu usklađene sa lokalnim razvojnim strategijama.

Vremenski rok predviđen za sprovođenje projektnih aktivnosti iznosi šest meseci od dana potpisivanja ugovora.

Kriterijumi vezani sa troškove za koje postoji mogućnost finansiranja:

  • Sredstva su obezbeđena iz Fonda španske Vlade za dostizanje milenijumskih ciljeva razvoja (MDG-F),
  • Vrsta podrške: bespovratna sredstva,
  • Veličina granta: svaki grant odobren u okviru ovog programa mora biti u okvirima sledećih iznosa: do 5,000 USD po jednom domaćinstvu/malom preduzeću, koje učestvuje na projektu, do 20,000 USD po jednom Udruženju koje učestvuje na projektu, do 40,000 USD za projekat u okviru prve teme i do 20,000 USD za projekat u okviru druge teme
  • Intezitet pomoći: iznos granta ne može biti veći od 90% od ukupne vrednosti prihvatljivih troškova. Taj iznos ne uključuje porez na dodatnu vrednost (PDV). Ostatak mora biti finansiran iz vlastitih izvora podnosioca projektne prijave ili partnera, ili iz drugih izvora osim MDG-F. Sopstveno učešće može takođe uključiti i učešće u naturi, u obliku dobara ili usluga.


Finansiranje od strane Zajedničkog programa biće sprovedeno na sledeći način:

  • Finansiranje u iznosu od 80% od odobrene vrednosti projekta, od strane Zajedničkog programa, biće sprovedeno uplatom na namenski račun odgovornog nosioca projekta nakon potpisivanja ugovora,
  • Preostalih 20% sredstava biće uplaćeno nakon odobrenja izveštaja o namenskom utrošku sredstava prve uplate.

 

Potrebno je naglasiti da budžet projekta sa kojim se podnosilac prijavljuje na konkurs, mora uključivati troškove revizije projekta od strane ovlašćenog revizora.

Neprihvatljivi troškovi u projektu:

  • Troškovi aktivnosti koji se odnose na pripremu predloga projekta,
  • Neizmireni dugovi i kamata na zaostale dugove,
  • Kamata,
  • Troškovi koji se odnose na period implementacije projekta,
  • Finansijske i bankarske garancije,
  • Kupovina zemljišta ili zgrada,
  • Porezi, uključujući PDV


Rok za slanje prijava na konkurs je 10. oktobar 2010. godine sa evidentnim datumom slanja, pečatom na pošiljci ili datumom dokaza o uplati poštarine na preporučenu pošiljku, odnosno, u slučaju ličnih predaja, sa evidentiran potpisom i datumom prijema.

Detaljnije informacije o konkursu možete pogledati ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik